28. јануар 2014.

С ПЈЕСМОМ У ЗАВИЧАЈ

У организацији Културног друштва Михајло Пупин, Српског културног клуба и Српског друштва Задужбина, 23. јануара, одржано је песничко вече под називом: С пјесмом у завичај, на којем су учествовали наши песници који живе и стварају своје песме у Словенији, на српском језику и који "с пјесмом другују са завичајем"

















 Представили су нам се песници:

ЂОРЂО РАДОВИЋ: који је своју душу песничку везао за поетске бардове кршне Херцеговине, на велике поете Алексу Шантића и Јована Дучића. Тамо где громови и стреле ударају у херцеговачки камен љутац, Ђорђо зида куле песничке и весели се роду свом и људима завичаја свог!

















ВИНКО ПИЉАГИЋ: који као и на снимању филма Козара, у наручју свога оца бежи и тражи спас у козарском збегу. Од тада је Винко посвећен Козари, иде на марш њеним стазама, пева јој, а она – Козара у своју раскош прима и од заборава чува и његове песме. Винко је, као поткозарско дете, део те наше епопеје, којој се песници песмом посвећују и диве јој се!

















ДР. ВАСО ПРЕДОЈЕВИЋ: Писац прозе и поезије. Отац Грмеч је у души његовој! Мајка Козара његова љубав. Тако то бива!

МАРТА и НАТАША ЦВИЈАНОВИЋ, мајка и ћерка, које су нам гласом и стасом полепшале песничко вече, рецитујући песме наших знаменитих песника.

Песничко вече је у име друштава организатора отворио Немања Неђић, који је поздравио присутне у сали и пожелео добродошлицу и предао реч др. Васи Предојевићу који је уједно био и модератор песничке вечери.

















Марта Цвијановић је започела песничко вече са песмама Петра Петровића Његоша: Нахије и Ловћену, Десанке Максимовић: Верујем, и Алексе Шантића: Остајте овде, да би нас касније Ђорђо, Винко и Васо, са својим песмама повели у завичај.

Смиљана Илић на жалост није могла да буде то вече са нама али нам је послала своју песму: Пожељех у завичај коју нам је рецитовала Марта Станић

Наташа Цвијановић је наставила песничко вече са песмама наших великих песника, Јована Дучића: Херцеговина, Бранка Ћопића: Ој, ђевојко, драга душо моја и Јована Г. Поповића: Моја кућа, после чега су опет уследиле песме наших гостију посвечене завичају.
















Ђорђо Радовић, који је за ову прилику дошао из Дравограда, даровао нам је своју песму Херцеговина, а за закључак песничке вечери  је Марта одрецитовала песму наше велике песникиње Десанке Максимовић:  Балканац.

Ову прилику смо искористили да нашим добрим пријатељима из Културног друштва Михајло Пупин уручимо скроман прилог који су прикупили чланови Српског друштва Задужбина и наменили раду Српске библиотеке у Љубљани. Прилог је председници Културног друштва Михајло Пупин - Дивни Обреновић, уручила активисткиња Српског друштва Задужбина - Станка Вујиновић. Такође је уручено и сто књига Јање Тодоровић , православне публицисткиње из Београда, које је поклонила Српској библиотеци.

















Као и на свим догађајима где је присутно наше друштво и сабран српски народ, тако смо и ову прилику искористили да укажемо на веома тешке услове у којима живе наши сународници на окупираним српским територијама и уједно прикупили добротворне прилоге који ће бити испоручени у оквиру испоруке 15. донације на Косову и Метохији.

ФОТО ГАЛЕРИЈА >>>

Извор: Српско друштво Задужбина