25. октобар 2014.

СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА ПОВОДОМ 160 ГОДИНА ОД РОЂЕЊА МИХАЈЛА ПУПИНА

Блед, 19. октобра
Данас је на Бледу одржана свечана академија поводом 160. година од рођења великог научника и Србина Михајла Пупина. Културно друштво Михајло Пупин из Љубљане и Општина Блед заслужују сва признања за добру организацију Академије.
Покровитељ Академије био је Борут Пахор, председник Републике Словеније.


Академији су присуствовали: Александар Радовановић - амбасадор Републике Србије у Словенији, Славиша Томић - конзул у амбасади Републике Србије у Словенији, Маг. Самир Амарин - генерални конзул Јордана у Републици Словенији, Милан Божић - председник Фондације “Младен Селак” из Београда, Стеван Ђурђевски - КУД Михајло Пупин Вевчане и члан УО Фондације, Проф. др. физике Душан Петрач из НАССЕ - почасни члан КД Михајло Пупин из Љубљане, Јанез Фајфар - градоначелник Бледа, Мирослав Кришан - председник општине Ковачица, Марија Распир - директор галерије наивних сликара из Ковачице, Проф др. Лудвик Топлак - некадашњи ректор Мариборског универзитета и почасни грађанин Марибора, Раде Бакрачевић - главни и одговорни уредник “Штајерских новица” и  Радомир Чубриловић -  уредник “Штајерских новица” за подручје Војводине.


Због веома плодне сарадње и очувања имена и дела Михајла Идворског Пупина, Милан Божић, председник фондације “Младен Селак”  предао је захвалнице Момчилу Станићу и Дивни Обреновић. Учесницима у културном програму на академији додељене су захвалнице и књига Михајло Идворски Пупин: “Од пашњака до научењака”, такође и општини Блед.
Дивна Обреновић, главни организатор Академије у свом поздравном говору захвалила се је свима,који су се сакупили  на велики празник,дан када свет прославља 160. годишњицу рођења великана Михајла Пупина, човека који је заједно са Максвелом, Херцом, Ајнштајном, стварао нове границе технолошких сазнања и допринео не само технолошком него и свеукупном напретку човека и човечанства.


У програму су учествовали: КУД Блед, “ДоРеМи”, Глазбени центар Блед, КУД Брдо Крањ, КУД Радовљица и рецитатор Марта Цвијановић – члан ИО КДМП.
О делу Михајла Пупина говорили су: Милан Божић, Др проф,Душан Петрач НАССА, Вили Ковачич - члан ИО КДМП. Присутне је поздравио Јанез Фајфар, градоначелник Бледа.

О великом светском научнику Србину Михајлу Пупину говорио је Милан Божић а познати словеначки научник Душан Петрач, сарадник “НАСЕ”, посветио је свој говор “Путу ка светлости”.


Михајло Идворски Пупин је једна од најзначајнијих личности историје Србије. Као познати научник, задужио је читав свет својим изумима без којих свет каквог данас познајемо не бисмо могли замислити. Као вешт дипломата задужио како Србију у многим областима. Као професор, задужио је цео свет учешћем у оснивању многих научних институција САД, као и чињеницом да је су из његовог кабинета изашли многи брилијантни умови XX века. Као књижевник, човечанству је оставио приче које прокламују најбоље људске особине, мењају погледе на свет и показују да се на крају сваког тунела може наћи зрак светлости.

Као доброчинитељ, даривао је све чиме је располагао и чинио све што је могао да би учинио свет бољим местом за живот. Због свега тога, Михајла Пупина можемо са поносом сматрати једним од највећих светских Хероја.


Као такав, Михајло Пупин је протагониста анимирано - документарног филма Михајло Идворски Пупин – пут ка светлости, који је продуцирало удружење грађана Мој Херој у копродукцији са удружењем ЕУ Прогрес из Новог Сада, док извршну продукцију потписује Svako Dobro Production. Аутор филма је Сава Сајко.Анимирано - документарни филм Михајло Идворски Пупин- пут ка светлости приказује животну причу човека који на пут ка светлости живота креће из малог војвођанског села, наставља путовати преко европских метропола до најзад, Сједињених Америчких Држава, где налази своју луку и уточиште.

Говори о успонима и падовима, сиромаштву и богатству, усамљености и великој друштвености, срећи и туги. Прича нас води у вртлоге емоција, у научна открића, у спортски дух и спознавање сопствених слабости. Нуди нам могућност проналажења решења за сваки проблем.


Сведочење о животу и делу Михајла Пупина може многима послужити као најбољи путоказ ка успеху. Као доказ да је светлост која нам је неопходна увек тик уз нас, само треба да пронађемо прави начин да до ње дођемо.
У току програма Академије приказан је триминутни филм “Михајло Идворски Пупин – пут ка светлости”, који је поздрављен великим аплаузом код публике.


“Штајерске новице„ су у овом великом пројекту дале свој допринос преко свог уредника за Војводину Радомира Чурановића који је као председник удружења EUprogress из Новог Сада копрудуцент филма „Михајло Идворски Пупин – пута ка светлости“ и уједно сарадник на изради сценарија филма, а удружење EUprogress води оперативно-организационе послове и послове дистрибуције овог изузетног филма реализације читавог пројекта.

Преузето са: Štajerske novice