14. децембар 2013.

ДИВНА ОБРЕНОВИЋ ДОБИТНИК »ЗЛАТНЕ ЗНАЧКЕ«

Признање у праве руке

Дивни Обреновић је признање уручио Љубивоје Ршумовић
Признање “Златна значка”, које се додељује за несебичан, предан и дуготрајан рад и стваралачки допринос у ширењу културе, коју додељују Културно-просветна заједница Србије и Канцеларија Владе Србије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, а под покровитељством Министарства културе и информисања, уручено је данас овогодишњим лауреатима на сцени “Раша Плаовић” Народног позоришта у Београду.

Славка Драшковић, директор Канцеларије за сарадњу са Србиме из дијаспоре и региона честита Дивни Обреновић
Златну значку за несебичан, предан и дуготрајан рад и стваралачки допринос у ширењу културе добила је и Дивна Обреновић, председник Културног друштва Махајло Пупин из Љубљане и дугогодишњи културни и политички радник на разним подручјима а највише на активностима које су везане на културно наслеђе припадника српске националности.

Ово је једна од важних и традиционалних награда која се додељује скоро 40 година, а Канцеларија учествује од 2005. године. До сада је ово високо признање добило скоро 200 добитника из дијаспоре. Ове године је међу 54 добитника 16 из дијаспоре.


Дивна Обреновић на РТС – у

Списак овогодишњих добитника је плејада културних стваралаца са свих пет континената.

Ову традиционалну награду поделио је једногласно жири у саставу: Растко Јанковић, помоћник директора Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону и књижевници Милован Витезовић и Марија Бишоп.
Награда се састоји од позлаћене значке и повеље (графичког листа).
Награде су уручили Љубивоје Ршумовић, председник КПЗ, Славка Драшковић, директор владине Канцеларије за дијаспору и председник жирија Растко Јанковић.

У ишчекивању одлуке жирија
И ове године добили су ово вредно признање и истакнути уметници, музичари, глумци, сликари, књижевници, професори, новинари и уредници ауторских емисија, привредници, као и бројни културни посленици из Србије и дијаспоре.

Поред Златне значке, награђенима је додељена и Повеља, као и књига “Песме љубави” аутор Наташа Маџаревић Мијаиловић.

Дивна Обреновић води, веома успешно, Културно друштво „Михајло Пупин“ које је једно од српских удружења у Словенији, које и поред препрека и недостатка финансијских средстава годинама истрајава у настојању да путем културе приближи Србе који тамо живе, како међу собом, тако и матици Србији. Према речима председнице Друштва Дивне Обреновић то није лак задатак, али тако светао и велики циљ, да се сачува сећање на подвиге Срба и да се то пренесе будућим генерацијама, даје снагу свим члановима друштва да истрају. Иако Културно друштво „Михајло Пупин“, од самог оснивања 1994. године, финансирају само његови чланови, за то време постигнуто је огромно на плану презентације српске културе. У друштву се одржавају књижевне вечери, предавања и изложбе српских уметника, а пре неколико месеци је, на иницијативу Друштва, организована и изложба словачких наивних скликара из Ковачице у Србији, коју је подржала и Словачка амбасада у Љубљани, али и Министарство културе Словеније.

Друштво Михајло Пупин у свом саставу има и Српску библиотеку која је основана 2005. године са више од 20.000 књига, на коју су веома поносни.

Упознавање са српским културним наслеђем припадника српске националности у Љубљани није једини задатак прегалаца из Културног друштва „Михајло Пупин“. Са истим жаром Дивна Обреновић и њени сарадници се прихватају обавезе да са историјским и културним тековинама српског народа упознају и грађане других нација, пре свега словеначке. Као један од великих задатака Друштва, у 2014. години, биће обележавање 160 година од рођења светског научника српског порекла Михајла Пупина, чије име носи то удружење.

Извор: Штајерске новице