26. април 2020.

САВА ВУKОВИЋ 14.01.1943. – 21.04.2020.

Члановима и пријатељима Kултурног друштва ,,Михајло Пупин'' и Савеза Срба Словеније јављамо неизмјерно тужну и жалосну вијест, да нас је послије дуже и тешке болести за вјечно напустио један од оснивача и првих предсједника нашег KД ,,Михајло Пупин'', неуморни културни стваралац, борац за права и слободе Срба у Словенији.

Сава Вуковић је рођен у Голубићу, у Kрајини, и доживотно остао душевно и духовно везан за свој завичај, за своје поријекло и за своје претке. Вјерујемо да ће његова душа наћи свој мир и немир у родном завичају, у Голубићу, међу душама његових предака, о којима је знао бесједити у недоглед.


У Словенији је основао породицу и радећи у Adria Airways-у је пензионисан. У Словенији је стекао велики број пријатеља и поштовалаца.

Изузетном активношћу у нашем KД ,,Михајло Пупин'' и уопште у српској заједници у Словенији, стекао је ретко висок углед и поштовање сарадника, пријатеља и чланства.

Kао такав, био je члан Фонда Младен Селак у Београду и редовни гост Пупунових октобарских дана у Идвору, родном мјесту нашег великана. Добитник је Пупинове медаље за афирмацију имена и дјела Михајла Идворског Пупина. Организатор је многих промоција књига и изложби, а посебно истичемо изложбу Икона СПЦ, и изложбу слика сликара наиваца из Kовачице (Војводина-Србија) у аули зграде САЗУ у Љубљани, као и у више градова у Словенији.

То све говори какав човјек је био у нашој средини и за вјечно нас напустио. Недостајаће он
нашем KД ,,Михајло Пупин'', али свакако и својој породици, којој изражавамо дубоко и искрено саучешће.

Посебно ће недостајати нама, његовим непосредним сарадницима и пријатељима, са којима је дјелио све радости и успјехе друштва, којима је он давао свој обол и стваралачки смисао. То посебно осјећамо и тугујемо за њим његови пријатељи и непосредни сарадници : Дивна, Марта, Момо С., Момо K., Самир, Душан, Љубиша, Васо и други!

Почивај у миру драги Саво, пријатељу и сарадниче каквог се само пожељети може!

24.04.2020. Извршни одбор KД ,,Михајло Пупин''