4. јул 2019.

Гусларско вече

Културно друштво Михајло Пупин и Српско друштво Задужбина су 27. јуна, уочи Видовдана, у сарадњи са Удружењем гуслара Словеније, Српским културним друштвом Ново место и Српским културно просветним друштвом Свети Сава - Крањ, организовали гусларско вече.

Уз традиционално певање уз гусле, подсетили смо се нашег косовског завета и предања. У Парохијском дому у Љубљани, осетила се верност отаџбини и родољубиви дух. Срби у Словенији поново су показали своју спремност, вољу и непоколебљивост у очувању своје историје и традиције. Гуслама и песмом пркосили смо забораву и још једном у низу показали велико поштовање према свему ономе што су нам наши преци оставили у аманет.

Расположење у сали је било веома дирљиво и емотивно. Песма се орила, гусле су гуслале, све у славу и част нашег Његоша и палих  јунака српских,  из Првог светског рата и са Кошара. Хвала им што нас опомињу какви морамо и данас бити, имали су се зашта и родити. Рецитовао се и наш академик и велики Србин Матија Бећковић, опевало се наше Косово, наша "рана над ранама", а гости су имали јединствену прилику да се увере у чињеницу да су гусле и више него заслужиле да се нађу на Унесковој листи нематеријалне  баштине човечанства.


Због њих се у нама пробудио јуначки дух наших славних предака, оне нас стапају са њима и тако представљају духовни мост између нас и њих.

Захваљујемо се свим учесницима догађаја: Удружењу гуслара Словеније,  које нас је обогатило за још један леп осећај и сазнање, да су гусле, неспорно, наш најважнији музички инструмент. Такође се захваљујемо и певачким секцијама СКД Ново место и СКПД Свети Сава – Крањ, који су својом песмом остављали без даха. Свима њима је госпођа Дивна Обреновић, председница КД Михајло Пупин уручила захвалнице, након чега је уследило пријатно дружење.

Посебна захвала иде и ђакону Митру Танасићу, амбасадору Босне и Херцеговине Милораду Живковићу и господину Марку Сладојевићу, пресдсенику Савеза Срба Словеније, који су додатно увеличали скуп. Уједно се  захваљујемо и осталим нашим гостима, који су посетили гусларско вече и тако улепшали догађај својим присуством. Искрено се надамо да овим догађајем наша сарадња неће престати, те да ће нас наше гусле у Љубљани још дуго подсећати на славу и јунаштво наших предака.

Фото галерија>>>


Како радили, тако нам Бог помогао!



Станка Вујиновић