2. јул 2016.

Ћирилица – културна и духовна баштина српског народа

18. јуна 2016. је Културно друштво Михајло Пупин у сарадњи са СПЦ Љубљана, у Парохијском дому у Љубљани организовало предавање и видео презентацију “Ћирилица – културна и духовна баштина српског народа”, са гошћом предавачем Јањом Тодоровић, православним публицистом из Београда, као и калиграфску радионицу и малу изложбу калиграфских радова “Светлост ћирилице” гошће Татјане Јанковић, филолога и калиграфа.

Татјана Јанковић је пре предавања одржала радионицу калиграфије за децу, у просторијама Српске библиотеке у Љубљани, где су се најмлађи упознали са основама калиграфије и уједно опробали у вештини лепог писања ћирилићних слова пером, четкицом и мастилом.

Након тога је уследило предавање и видео презентација гошће Јање Тодоровић у Парохијском дому. Присутне су у име друштва поздравиле Марта Цвијановић и председница друштва Дивна Обреновић. Марта Цвијановић је у уводној речи најавила гошће из Србије, као и тему предавања и видео презентације. На предавању Јање Тодоровић су присутни могли да се упознају са историјом ћирилице, о њеном настанку и развоју, као и ширењу међу остале словенске народе. 

















Такође су се упознали са значајем који је имала у подизању и очувању свести народа, па је због тога кроз историју увек била прогањана, све до данашњег дана када ћирилићно писмо сами истискујемо из употребе, иако чак и у Уставу Републике Србије пише да је ћирилица званично писмо српског језика. Једино Срби не прослављамо Дан словенске писмености и културе 24. маја, дан св. Ћирила и Методија, као национални празник, којег прослављају сви народи који пишу ћирилицом.

Татјана Јанковић је поред мале изложбе својих калиграфских радова, као и радова деце која су учествовала у калиграфској радионици, присутнима говорила о калиграфији и важности очувања ћирилице. Присутни су после предавања имали прилику да се опробају у писању калиграфске ћирилице и нашој гошћи постављају питања.
















Организацијом овог предавања, радионице и изложбе, Културно друштво Михајло Пупин показује да негује културу ћирилице и да ће се и даље трудити за очување ћирилице као јединог српског писма.

Фото галерија >>>