24. новембар 2017.

Српска поезија и руска музика у Словенији

Културно друштво "Михајло Пупин" из Љубљане, на челу са председницом Дивном Обреновић, приредило је, од 19. до 22. октобра, четири књижевно- музичка програма, у којима су учествовали гости из Београда  - Љубивоје Ршумовић, Мирјана Булатовић и Елена Станисављевић.

Прве вечери, у љубљанској Библиотеци "Шишка", програм је пратила и госпођа Ивана Јакшић Матовић, нови конзул Републике Србије у Словенији.

Директор библиотеке Јанез  Седеј  захвалио се гостима из Београда, искрено одушевљен свежином и лепотом стихова које је публика радосно слушала сат и по, а руске песме које је Елена Станисављевић певала уз гитару, изазвале су гануће до суза. Своје одушевљење изразило је и двоје универзитетских профрсора  - др Владимир Осолник и  др Цветка Тот, професори славистике на Филозофском факултету у Љубљани.

Сутрадан је господин Јандре Дондур из  Друштва "Михајло Пупин" повео госте у обилазак Бледа и Пупиновог споменика, а увече је одржан програм у Крању.
Културно друштво "Петар Кочић"  из Крања окупило је у својим просторијама још неколико српских друштава, тако да су домаћини, после програма који  их је разгалио, остали у разговору са гостима још дуго времена.















Трећег дана је за малишане приређен програм у Парохијском дому Српске православне цркве у Љубљани,  а увече се са гостима сусрела и публика у Шмарјешким Топлицама. Власник гостионице "Домен", господин Домен Зорко, и сам писац, пожелео је да уметници из Србије приреде програм и преноће у његовој гостионици пред повратак у Београд.

















Уз председницу Дивну Обреновић, успеху књижевно-музичких програма допринела је Марта Цвијановић, члан Извршног одбора Друштва "Михајло Пупин", Дамњан Дамњановић, председник Фондације "Михајло Идворски Пупин - Млади проналазач", Јандре Дондур, Сава Вуковић, и Момо Станић.

Друштво "Михајло Пупин" овај пројекат је реализовало у сарадњи са Управом за дијаспору Министсрства спољних послова Републике Србије.

М. Д.

Фото галерија>>>