6. мај 2016.

Изложба фресака у Љубљани

Културно друштво "Михајло Пупин" из Љубљане у сарадњи са Галеријом Кос отворило је 21. априла изложбу фресака у пасажи Неботичника у Љубљани, дела Момира Кнежевића. Изложба ће трајати до 20. маја 2016.
















Изложбу је отворила Стана Кончаревић, конзул и први секретар Амбасаде Србије у Љубљани. Фреске које се налазе у српским манастирима у Србији и Црној Гори, копирао је уметник Момир Кнежевић, а налазе се у приватној збирци Саве Вуковића, представника КД Михајло Пупин, јавља за Програм за дијаспору РТС-а Раде Бакрачевић.




















Момир Кнежевић, рођен је у Петровићима у Црној Гори. Фреско сликарство је учио код Л. Андрића, а фреске је копирао у манастирима Црне Горе и Србије. Студирао је на Академији ликовних уметности у Прагу. Имао је неколико самосталних изложби у Црној Гори, Србији и више европских држава.

Отварању изложбе је присуствовао велики број Срба који живе на овим просторима и велики број Словенаца, поштовалаца уметности и православних икона из Љубљане, Цеља, Копра и Марибора, а стигао је и парох Раде Деспотовић са члановима црквеног одбора.















Поред пароха Деспотовића, о уметниковом раду говорио је и Саво Вуковић, представник КД Михајло Пупин из Љубљане.
Дугогодишње искуство иконописца Момира Кнежевића претстављено је на овој изложби, на којој је изложио тридесетак икона, ремек-дела како у уметничком тако и у духовном погледу.

Изложба је организована поводом Васкрса, а нагласак је стављен на вредности православне баштине и потреби очувања хиљадугодишње традиције иконописања.
У културном програму наступила је Јелена Ергелашев Тубић на виолончелу. Одсвирала је композицију Исидора Бајића Снови и композицију Стевана Ст. Мокрањца Тебе појем.
Извор: РТС

Фотографије >>>