12. август 2011.

Пејзажи Србије у Љубљани

10. августа је у Љубљани у организацији Културног друштва Михајло Пупин, свечано отворена изложба фотографија истакнутог српског фотографа г. Драгољуба Замуровића "Пејзажи Србије".

Уз присуство многобројних посетилаца који су се окупили на "Јакопичевем спрехајалишчу" у парку Тиволи у Љубљани, изложбу је отворио градоначелник Љубљане г. Зоран Јанковић.



Драгољуб Замуровић рођен је 1947. године. После дипломирања на Архитектонском факултету у Београду, био је 1977/79. на постдипломским студијама фотографије на Факултету примењених уметности.

Године 1980. примљен је у Удружење ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Србије, а 1997. године добија звање Истакнутог уметника и тако се сврстава међу неколико најзначајнијих уметника српске фотографије данас. Добитник је многих домаћих и међународних награда међу којима је и Велика награда Србије коју су му 2004. године доделили Министарство за културу и УЛУПУДС.

Од 1988. године започиње сарадњу са француском агенцијом Gamma. Међу многим часописима који објављују његове фотографије су и Time, Geo, Epoca, Newsweek, Europeo, Stern, Paris/Match, Figaro Magazin,National Geographic ... Легендарни амерички магазин Life два пута је његове снимке сврставао у рубрику “Big Pictures”, а у јулу 1991. године једна фотографија овог аутора објављена је и на насловној страни тог часописа.

Књиге Драгољуба Замуровића, поред наше земље, објављене су у Америци, Енглеској, Русији, Немачкој, Италији, Јапану, Казахстану и неколико других држава.

Изложба фотографија "Пејзажи Србије" ће трајати до 1. октобра 2011.